cafe i tallat

Cafè, tallat i cafè amb llet

Hi ha molta confusió sobre què és un cafè, un tallat o un cafè amb llet, a causa de les noves modes importades per les grans multinacionals americanes. Les xarxes socials van plenes de comentaris sobre tallats massa petits o massa llargs, confusions entre cafè amb llet i latte…

Ja vàrem escriure un primer article sobre aquest tema. Ara pretenem ser una mica més precisos, i us volem donar la nostra definició. Il Caffè di Francesco serveix el cafè amb les mides i tasses que hem fet servir durant més d’un segle, als establiments de la nostra família. De la mateixa manera que la major part dels bars i cafès de Barcelona i tot Catalunya.

Un Cafè

Un cafè és un espresso, servit en una tassa d’uns 80 mil·lilitres. Si es demana curt, és un terç de la tassa, i ara que som tan multiculturals, també en diuen ristretto, fent servir la denominació dels italians. Si es demana un cafè, sense afegir res més, és un espresso. Mitja tassa, aproximadament. Si es demana llarg, aleshores són dos terços de la tassa. I un últim detall: en català, no es diu mai cafè sol: el servim sempre amb una cullereta i sucre, i és un terme importat de l’espanyol.

Un Tallat

El tallat és un cafè o espresso, amb un rajolí de llet calenta, encara que hi ha qui el demana amb llet natural o fins i tot, freda. Se serveix en la mateixa tassa que el cafè, no li cal una tassa més grossa. El nostre tallat és molt similar al macchiato italià. Se sol dir que el macchiato és fet amb escuma. Tècnicament, és amb llet calenta i la seva escuma.

Els mini cafès amb llet que tants altres establiments serveixen avui dia, amb una quantitat de llet similar o superior a la del cafè, no poden ser considerats variants del tallat. Responen a la tendència a abocar més i més llet al cafè, per amagar la seva manca de qualitat, com us expliquem en l’article sobre els orígens d’Il Caffè di Francesco.

Un Cafè amb Llet

El cafè amb llet segueix sent un cafè o espresso, però servit en una tassa de 200 mil·lilitres. La quantitat de llet, sempre calenta, és igual o una vegada i mitja la quantitat de cafè.

Un latte, o un cafè i molta llet, servits en tasses de més de 250 mil·lilitres, no són un cafè amb llet, ni a Catalunya, ni a Itàlia. Avui dia, un latte és una espècie de cafè amb llet gegant, que com el seu nom ja ens insinua, porta una gran quantitat de llet. L’origen segueix lligat a la manca de qualitat del cafè. Els americans són qui l’han exportat per tot el món, creant una beguda allunyada del cafè amb llet. En resum, cal no confondre el cafè amb llet amb una llet amb cafè i altres còctels moderns.

Per acabar

Sobre gustos, no hi ha res escrit. Però sobre cafè, sí que hi ha prou literatura, i és prou clara. Malgrat les modes i canvis que venen i van, Il Caffè di Francesco té l’objectiu de seguir servint bon cafè, segons els cànons descrits més amunt. I que cadascú triï com millor li plagui.